Hoe werkt benchtraining?

Op internet en YouTube zijn ontzettend veel filmpjes en beschrijvingen te vinden van hoe bench training werkt. Kijk bijvoorbeeld op deze site.

Hieronder vind je de werkwijze die wij gebruikt hebben voor onze hond Blue. Probeer het uit bij je hond of neem contact op met een lokale hondenschool voor tips. 

Het zijn weinig stappen, maar pas op, schijn bedriegt. Bench training kan gemakkelijk twee weken duren. Je kan beter rustig aan opbouwen en de bench positief aanleren, in plaats van gehaast door het stappenplan heen te gaan en hierdoor een negatieve associatie creëren met de bench. 

Lok je hond met een snoepje de bench in. Is je hond bezig met het snoepje? Sluit dan rustig het hekje voor een aantal seconden. Dit gaat echt om seconden! Het is namelijk belangrijk om het hekje te openen voordat er paniek ontstaat bij je hond. Bij het ontstaan van paniek wordt er een negatieve associatie gelegd met de bench. En je wil voorkomen dat je hond leert dat huilen of piepen een goede methode is om dingen geregeld te krijgen.

Dit doe je een aantal keer per dag, waarbij je probeert het aantal seconden langzaam op te schroeven. Je hond zal nieuwsgierig zijn naar het hekje, willen krabben of bijten aan de tralies, proberen te graven door het kussen heen. Probeer dit te negeren bij het opbouwen van de seconden. Maar let op; laat het niet omslaan in paniek. Dan ben je te ver gegaan. 

Is je hond bang voor de bench, en wil het niet de bench in om een snoepje te eten? Begin dan nog kleiner. Een snoepje naast de bench kan ook een goed startpunt zijn. Blijf dan wel – hoe gek dat er ook uitziet – de bench openen en sluiten tijdens het opsmikkelen van het snoepje. Het geluid van de bench deur zal uiteindelijk minder spannend zijn. 

Wil je trainen zonder snoepjes? Gebruik dan de dagelijkse brokjes of snoepjes van de dierenarts met een laag aantal calorieën. 

Extra optie: alle maaltijden van de hond in de bench geven. Dit hebben wij gedaan als toevoeging bovenop de reguliere bench training van onze pup Blue. Als eerste stap lieten we de bench deur open. Dit hielp haar erg om de bench te vertrouwen, en om rustig te eten. Wel haalden we de bench kussen eruit, om het wiebelen van de bak en vlekken op het kussen te voorkomen. Vervolgens kreeg ze haar eten in de bench, met het deurtje dicht. 

Wanneer je hond gewend is aan de bench, kan je proberen je hond ’s nachts te laten slapen in de bench met het deurtje dicht.