Is jouw hond een jager? Lees dan verder op deze pagina voor speelgoed wat bij jouw hond past.

De jagers zien, horen of ruiken iets in de verte en willen erachter aan rennen. Dat kan zijn om een prooidier op te sporen, op te jagen of op te halen. Door hondenspeelgoed te kiezen waar jouw hond achteraan kan rennen, voedt je zijn natuurlijke behoefte en kan jouw hond flink wat energie kwijt. 

Alle soorten dashonden, terriers en collie’s, maar ook de Bassethound, Beagle, Dalmatiërs, Rhodesian ridgeback, Engelse Cocker Spaniel, Nederlandse Kooikerhondje en windhonden krijg je snel enthousiast voor een spelletje ‘achter de prooi aanrennen’. Omdat deze rassen in grootte nogal van elkaar kunnen afwijken, is er veel verschillend speelgoed te vinden wat hierop aansluit. 

Heb je een Stabyhoun, Drentse Patrijshond, Heidewachtel, Ierse Setter, Duitse staande, Vizsla, Weimaraner of Pointer? Deze honden zijn het gewend om het prooidier – of speelgoed – terug te vinden en jouw als eigenaar te laten weten waar het zich bevindt. Zodat jij het kan ophalen. Nu is het nog de truc om jouw hond te leren apporteren. Anders blijf je zelf ook rennen.

Voor speelgoed voor de retriever rassen en voor andere jagers die graag het water in springen kijk je bij zwemmers. 

Het speelgoed

Je kan natuurlijk gooien met takken die je onderweg vindt. Of je gebruikt deze nep-tak en je hoeft geen takken meer te zoeken. Bovendien heb je op deze manier geen afgekloven stukken hout in huis of in de auto die als ‘souvenir’ van de wandeling worden meegenomen. 

De standaard tennisbal mag niet in jouw hondenspeelgoed assortiment ontbreken. Maak het jezelf gemakkelijk met een werpstok. Je hoeft minder te bukken en je krijgt geen vieze handen. Bovendien kan je de bal veel verder gooien en is jouw hond dus eerder moe! 

Op de standaard tennisbal zijn verschillende varianten te bedenken. Bijvoorbeeld deze met rubber omringde bal. Na het gooien stuitert dit een onverwachte kant op en geeft extra lol aan het apporteren (voor de hond en voor jou!). Het rubber stimuleert ook het tandvlees van de hond. Een leuk alternatief op de tennisbal is een rugbybal. Start jouw Haka en gooien maar! Zo train je ook nog eens je eigen lichaam. Kies wel een rugbybal die de hond goed kan vastpakken met zijn bek. 

Een frisbee kan een geweldige manier zijn om veel energie uit je hond te krijgen. En fijn voor jou: ze zijn gemakkelijk schoon te houden en gaan lang mee. Ook voor frisbees bestaan werpstokken. Wel zo makkelijk! 

Frisbees zijn voor sommige honden te moeilijk om te vangen. Of om van de grond op te pakken met hun snuit. Probeer dan dit 3potige apporteerblok. Het is makkelijk om te gooien, stuitert nog een aantal keer na op de grond en kan gemakkelijk door de hond opgepakt worden. 

Tips voor dit type hondenspeelgoed

  • Kies speelgoed in felle kleuren. Vermijd groen! Je bespaart jezelf uren zoeken naar speelgoed wat ergens op een grasveld kwijt is of in de bosjes is beland.