Welk speelgoed kies jij voor je hond?

Hondenspeelgoed. Het bestaat in alle soorten en maten. Voor binnen en voor buiten. Voor de luie hond of de actieve hond. Dierenwinkels staan vol met hondenspeelgoed. Maar tegenwoordig vind je hondenspeelgoed ook op internet, bij Ikea, bij Action en bij tuincentra. Maar welk hondenspeelgoed is geschikt voor jouw hond? Dat weet je door verschillende hondenspeelgoed types te proberen. Om je tijd en moeite (en euro’s!) te besparen help ik je met deze klus. 

Welk hondenspeelgoed is geschikt voor jouw hond? Dit kan sterk afhangen van het ras. En van de functie die dit ras heeft gehad in het verleden. Hoe zit dat precies? Hier volgt een korte geschiedenisles.

Iedereen weet dat de hond afstamt van de wolf. Mens en wolf kwamen steeds dichterbij elkaar en toen dacht de mens ‘Hee, die wolf ga ik eens gebruiken op een manier die mij nog beter uitkomt’. Duizenden jaren later hebben we verschillende rassen gefokt om verschillende behoeftes te vervullen. Zo hebben we honden gemaakt om een konijnenhol in te duiken (dashonden), de sloot in te springen om de aangeschoten eend op te vissen (labrador) of om het wild op te sporen en aan te wijzen (pointers, visla, Weimaraner). Bij andere rassen zijn de kwaliteiten verlegd naar het bewaken van grenzen of kuddes (herders, berghonden), het verjagen van ratten en ongedierte op schepen (Maltezers) of het opsporen van mensen in de sneeuw (Sint-Bernard). En hebben we honden gemaakt die sledes kunnen trekken (Huskies). Einde geschiedenisles.

Natuurlijk zijn er nog veel meer rassen die een specifieke functie hebben vervuld. Verschillende rassen, verschillende functies en dus verschillende spelvoorkeuren. Maar voor alle honden geldt: energie kwijt raken is een dagelijkse behoefte. Hondenspeelgoed helpt je hierbij. Een fysiek en mentaal uitgedaagde hond vertoont minder ongewenst gedrag, voorkomt verveling en schept een betere band tussen jou en je hond. Kies daarom hondenspeelgoed wat past bij jouw hond en ga samen spelen.

Kijk hieronder voor de beste tips en leukste voorbeelden op gebied van hondenspeelgoed. Alle genoemde voorbeelden kan je gemakkelijk via bol.com bestellen. Zo hoef je niet meerdere dierenwinkels met wisselend assortiment af te zoeken en heb jij de beste voorbeelden direct beschikbaar. Veel speelplezier!

Speelgoed tips:

  • Ruim het speelgoed op wanneer het spel klaar is. Zo blijft het speelgoed interessant voor de volgende keer. 
  • Kies speelgoed geschikt voor de grootte en de kracht van je hond
  • Volg altijd de veiligheidsinstructies van het speelgoed op
  • Laat je hond niet zonder begeleiding spelen. Er kan een stuk afbreken. 
  • Gebruik geen speelgoed dat piept of geluid maakt. Tijdens spel moet een piepend of jankend geluid betekenen: ’stop, dit gaat te ver’. Dit heet de bijtrem of bijtdrempel en wordt in het nestje door de moeder al aangeleerd: bij te hard bijten zullen de nestgenoten gaan gillen en de moeder zal grauwen of happen, waardoor wordt voorkomen dat er gewonden vallen. Wel zo fijn als jouw hond deze bijtdrempel blijft begrijpen. 
  • Koop geen speelgoed in de vorm van schoenen, afstandsbedieningen of andere ‘menselijke’ producten. Dit maakt het voor de hond lastig te onderscheiden wat speelgoed is en wat niet.