Wil jouw hond graag zwemmen? Lees dan verder op die pagina welk speelgoed geschikt is. 

Niet alle honden staan te trappelen om het water in te mogen. Voor honden met een korte snuit is het zelfs een hele uitdaging om hun neusgaten boven water te houden. Pas daarom goed op en heb geduld tijdens het aanleren van het zwemmen.

Heb je een Wetterhoun, Portugese waterhond, Flatcoated Retriever, Golden Retriever, Labrador Retriever of een Nova Scotia Duck Tolling Retriever? Deze rassen gaan van nature graag het water in. Grote kans dat je ze dit niet hoeft te leren. Daarnaast zijn ze van nature gewend om het speelgoed op te halen en bij jou af te leveren. Dat scheelt zoeken!

Het speelgoed

Veel apporteer speelgoed wordt zo gemaakt dat het ook kan drijven. Handig, want zo hoef je maar 1 keer geld uit te geven en kan je het speelgoed op meerdere plekken gebruiken. Dubbel handig als je een hond hebt die tijdens de wandeling besluit de sloot in te springen met het apporteer speelgoed nog in zijn bek. 

Kies bijvoorbeeld voor deze bumper die op land en in water bruikbaar is. Zichtbare kleuren, stuitert na (op land) en vanwege de dikte goed zichtbaar in het water.  

Deze gele octopus is gemakkelijk te gooien voor jou en gemakkelijk uit het water te pakken voor jouw hond. 

Dat geldt ook voor deze leuke en handige bal/touw combinatie. De bal blijft drijven, het touw zorgt voor betere grip bij het apporteren. 

Een ander leuk voorbeeld is deze Kong bal met stoffen slierten. Ook dit speelgoed zorgt voor goede grip bij het apporteren. 

Wil je liever een groter speelgoed? Kies dan speelgoed waar gemakkelijk in te bijten is. Zoals deze voetbal met touwen eraan vast: 

Tips voor dit type hondenspeelgoed

  • Stilstaand water? Let op blauwalg en botulisme. Hier kan je hond extreem ziek van worden. Houd de lokale nieuwsbronnen in de gaten of let op eventuele bordjes in de omgeving van het water. 
  • Let goed op waar je speelt, niet ieder water is geschikt voor een hond. Gooi het speelgoed niet te diep en wees bewust van de zwemkwaliteiten van je hond. Is het een waterrat of heeft hij voldoende aan poedelen tot aan zijn knieën?
  • Speel je op het strand? Let op de stroming! En gooi het speelgoed niet te diep.
  • Wat voor weer is het vandaag? Houd rekening met vorst en andere weersinvloeden voordat je jouw hond koppie-onder laat gaan. 
  • Kies speelgoed waar de hond goed in kan bijten en waar zijn bek gemakkelijk omheen past. Vermijd hierbij (te) grote ballen of andere ronde voorwerpen. 
  • Kies speelgoed in felle kleuren. Je bespaart jezelf uren zoeken naar speelgoed wat ergens tussen het riet in de sloot ligt verstopt.